Wat is burn­-out?

Daar weet ik alles van.

Burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest op een (jaren) lange periode van hoge werkdruk of stressvolle werkomstandigheden, aanhoudende belastende situaties die niets met het werk te maken hebben, bijvoorbeeld bij langdurige relatie- of gezinsproblemen.

Dat geestelijke overbelasting leidt tot uitputting is niet alleen een psychologische kwestie, het heeft ook met biologische processen te maken.

Een voortdurende aanspraak op processen die de alertheid regelen heeft tot gevolg dat de hersenen zich in de loop van maanden gaan aanpassen.

Het gevolg daarvan is dat mensen minder goed met stress kunnen omgaan en een toenemende weerstand tegen geestelijke inspanning voelen. 

Niet zelden zijn mensen met burn-out, personen met hart voor de zaak die zich op buitengewone wijze hebben ingezet voor het werk. Ze vinden het werk belangrijk en krijgen daar energie van. Maar in de lange aanloop naar een burnout gaat de aanhoudende vermoeidheid hun parten spelen. Mensen krijgen de neiging om de stapels werk maar zo goed en kwaad als het kan af te handelen

Welke klachten zijn er bij burn-­out?

Mensen met burn-out voelen zich uitgeput, op, aan het einde van hun Latijn. Vaak zijn ze doorgegaan met werken totdat ze het niet meer konden opbrengen. Andere klachten zijn: hoofdpijn, slaapproblemen of stress, overgevoeligheid voor prikkels, geluid en drukte, angst, paniek, piekeren,  gewichtsverlies, depressief en schuld gevoelens en andere lichamelijke klachten zoals: nek- en schouderspijn, hartkloppingen, overmatige transpiratie en buikpijn.

Mensen voelen zich uiteindelijk te beroerd om nog te werken. Soms is het vastlopen het gevolg van incidenten die vaak ook weer met de uitputting samenhangen. 

Een conflict op het werk waar men normaal gesproken wel uitgekomen zou zijn, doet nu de stoppen doorslaan. 

Waarop is mijn behandeling gericht?

- Vermindering van geestelijke overbelasting

- Maatregelen om spanningsklachten te verminderen

- Overbelasting op het werk te verminderen

- Het lichaam in een gezond evenwicht te brengen 

- Lichamelijke conditie verbeteren

- Slaapproblemen aanpakken

- Ontspanning  en rust 

- Balans te vinden tussen inspanning en ontspanning

- De doelen die u zich stelt onder de loep nemen

- Nieuwe cognities ontwikkelen

- Inprenting / internalisering nieuwe cognities

- Terugvalpreventie

- Werkhervatting

- Timemanagement

Gemiddeld aantal sessies 12-18

De burn-out behandeling wordt niet vergoed door de verzekering, maar je kunt dit met je werkgever regelen.

Mijn behandeling is actief, doelgericht en specifiek. Met actief bedoel ik dat van zowel je als van de mij een actieve inzet wordt gevraagd. Tijdens de sessies denk je voortdurend mee en beslis je mee over de stappen die genomen gaan worden. 

Cognitieve therapie houdt in dat ik je help om je doelen met betrekking tot werk tegen het licht te houden. Ik help je om de mogelijk sterke gevoelens van boosheid, onrechtvaardigheid, miskenning, verongelijktheid en verslagenheid te onderzoeken.

Tevens krijg je huiswerkopdrachten mee naar huis. Met specifiek wordt bedoeld dat de behandeling zich richt op die punten waar verandering nodig is. Enkele onderdelen liggen vast en worden op maat voor je uitgewerkt.


 Relatietherapie bij EEN EFT relatietherapeut en cognitieve gedragstherapeut Rotterdam
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin