Interculturele Relatietherapeut Rotterdam

Burn out behandeling bij psycholoog - cognitieve gedragstherapeut Rotterdam

14-11-2017

Behandeling van patiënten met burn out

Welke klachten zijn er bij burn ­out?

Mensen met burn out voelen zich uitgeput, op, aan het einde van hun Latijn. Vaak zijn ze doorgegaan met werken totdat ze het niet meer konden opbrengen. Soms kan men niet verder omdat de vermoeidheid verge- zeld gaat met steeds ernstigere andere klachten, zoals hoofdpijn, slaapproblemen of stress en overgevoeligheid voor prikkels, geluid en drukte. Mensen voelen zich uiteindelijk te beroerd om nog te werken. Soms is het vast- lopen het gevolg van incidenten die vaak ook weer met de uitputting samenhangen. Een conflict op het werk waar men normaal gesproken wel uitgekomen zou zijn, doet nu de stoppen doorslaan. Het gevoel dat men alsmaar incasseren moet leidt dan tot emotionele reacties. Er volgen incidenten en gesprekken. Soms krijgt men ook stevige kritiek. Er zijn verwijten over humeurigheid, verminderde collegialiteit en afgenomen flexibiliteit.

Wat is burn­out?

Burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest op een (jaren)lange periode van hoge werkdruk of stressvolle werkomstandigheden. Burn-out kan door elke vorm van lang (maanden, jaren) aanhoudende geestelijke overbelasting worden veroorzaakt. Hoge werkdruk, hoge kwaliteitseisen, onvoldoende afstemming tussen persoon en werk, en aanhoudende spanningen op de afdeling kunnen alle leiden tot dezelfde uitputtingsklachten. 

Vergelijkbare klachten kunnen ook ontstaan in aanhoudende belastende situaties die niets met het werk te maken hebben, bijvoorbeeld bij langdurige relatie- of gezinsproblemen. Het woord ‘burn-out' wordt echter meestal alleen gebruikt als de klachten met het werk samenhangen.

Dat geestelijke overbelasting leidt tot uitputting is niet alleen een psychologische kwestie, het heeft ook met biologische processen te maken. Een voortdurende aanspraak op processen die de alertheid regelen heeft tot gevolg dat de hersenen zich in de loop van maanden gaan aanpassen. Er vinden biologische processen plaats om de alertheid naar beneden toe bij te sturen. Het gevolg daarvan is dat mensen minder goed met stress kunnen omgaan en een toenemende weerstand tegen geestelijke inspanning voelen. Die toenemende weer- stand tegen geestelijke inspanning ervaren mensen als vermoeidheid.

Waarop is de behandeling gericht?

In een behandeling van burn-out is het dus nodig om de geestelijke overbelasting te verminderen. Daarbij horen maatregelen om spanningsklachten te verminderen, om overbelasting op het werk te verminderen en om het lichaam in een gezond evenwicht te brengen door bijvoorbeeld de lichamelijke conditie te verbeteren of slaapproblemen aan te pakken.

Naast vermindering van geestelijke overbelasting is het ook nodig de doelen die u zich stelt onder de loep te nemen. Geestelijke vermoeidheid heeft alles te maken met de intentie waarmee we dingen doen. Een voorbeeld daarvan is dat na een dag inspannend kantoorwerk, we 's avonds ter ontspanning rustig een detective ter hand kunnen nemen. Dus zelfs bij dezelfde mentale activiteit kan het doel waarmee u die activiteit uitvoert een verschil maken tussen inspanning en ontspanning. 

Niet zelden zijn mensen met burn-out personen met hart voor de zaak die zich op buitengewone wijze hebben ingezet voor het werk. Ze vinden het werk belangrijk en krijgen daar energie van. Maar in de lange aanloop naar een burn-out gaat de aanhoudende vermoeidheid hun parten spelen. Mensen krijgen de neiging om de stapels werk maar zo goed en kwaad als het kan af te handelen. Somatoforme stoornissen en lichamelijke klachten

Waaruit bestaat de behandeling?

De volgende drie punten vormen de leidraad van de huidige behandeling: verminderen van geestelijke overbelasting, onderzoek naar persoonlijke doelen en terugvalpreventie. 

Klachtenreductie en cognitieve therapie zijn vaste onderdelen van de behandeling. Bij klachtenreductie worden de mogelijkheden onderzocht om de geestelijke overbelasting te verminderen, wordt gewerkt aan een vermindering van de spanningsklachten en wordt u aangespoord tot leefstijlverbeteringen. Cognitieve therapie houdt in dat we u helpen om uw doelen met betrekking tot werk tegen het licht te houden. We helpen u om de mogelijk sterke gevoelens van boosheid, onrechtvaardigheid, miskenning, verongelijktheid en verslagenheid te onderzoeken.

Spreekt mijn behandelingsmethode jou aan: bel 06 3870 1670 voor een kennismakingsgesprek

of stuur een email naar: info@dinamocoaching.nl

Zie ook: www.dinamocoaching.nl

Zodat u verder kunt
 Relatietherapie bij EEN EFT relatietherapeut en cognitieve gedragstherapeut Rotterdam
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin